Year one – Typecastingens mekka

Vet ni vad typcasting är? Det är när man väljer roller efter hur skådespelaren är och låter dom gör något som passar dom, eftersom dom klarat det förut. Det är ett väldigt riskfritt, men ganska tråkigt sätt att välja roller på.

Ett exempel är Michael Madsen, som alltid spelar jävligt tuff, eftersom han kisar med ögonen. Det funkade i Reservoir Dogs. I Rädda Willy blev man bara förvirrad. Hans roll i Kill Bill är så gott som bortglömd.

I filmen Year One var alla roller typecastade. Alla! Inte en enda skådespelare i filmen gjorde en prestation som inte efterliknar karaktärer dom gjort förut. Ta Jack Black till exempel. Han är galen, vild och dum i huvudet, precis som i alla andra filmer han är med i. Sen har vi Michael Cera. Han spelar exakt samma roll som i Superbad. Mesig, liten och blyg.

Sen fanns där en skådespelare jag inte riktigt kände igen, men som jag visste att jag hade sett förut. När han lurar vår huvudrollsduo i att bli tillfångatagna och räcker långfingret mot dom visste jag vem han var – McLovin, från Superbad. Spelade han samma sorts roll här? Ja.

Som grädde på moset har vi Vinnie Jones. Istället för att vara en brittisk fotbollshuligan är han istället någon form av militärisk general. Oavsett vilket så spelar han samma roll som han alltid gör.

Jag kan hålla på i evigheter. Men vill ni se en film som inte bara består av skämt och en storyline du sett förut – utan även rollprestationer du sett förut, så är Year One en film för dig.

3 svar to “Year one – Typecastingens mekka”

  1. 365 Bloggar Says:

    Ha ha, just det! Michael Madsen är med i Free Willy. Vad fan gjorde han i den filmen egentligen? Så fel.

  2. 365 album du borde höra Says:

    Du har lite fel angående vad typecasting är. Typecasting är när man blir igenkänd som en viss karaktär eller en viss sorts karaktär, och vad man än gör så är skådespelaren fortfarande känd som den karaktären.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: