Saker man måste lära sig innan man fyller 25 – Lära sig att spela poker och andra spel

Ni vet när man sitter med ett gäng vänner och inte har något att göra? Det finns alltid en i gänget som ger förslag på saker man kan göra ihop. Sen finns det alltid den som envist påstår att denne inte kan reglerna till någonting (förutom, av en ren slump, ett skittråkigt spel som denne är bäst på). Konversationen kan gå till så här:

Förslaget: – Ska vi spela biljard?
Envis: – Nej, jag kan inte reglerna.
Förslaget: – Vi kan lära dig!
Envis: – Nej jag orkar inte. Kan vi inte spela bluff?
Förslaget: – Vi har gått igenom det här. Vi vill inte spela bluff. Du gömmer undan kort hela tiden.
Envis: – det är det det går ut på!
Förslaget: – Nej, det går ut på att lägga alla sina kort. Inte gömma dom i trosorna.
Envis: – det hör till.
Förslaget: – Kan vi inte spela bowling?
Envis: – Jag kan inte reglerna
Förslaget: – Oh come on!

It’s quite simple really, ponera att ni är fyra stycken som sitter vid ett pokerbord. Ni har 100 marker var. En av er kommer ha knappen framför er, som ni ser på bild här ovan. Vanligtvis är det den som delar ut korten som får börja med knappen, men det spelar ingen större roll.

Till höger om dealerknappen sitter en spelare som ska lägga ”lilla mörkern” och ett steg till höger igen har vi ”stora mörkren”. I det här fallet kan vi säga att lilla mörkren är 1 och stora är 2. Dessa är framtvingade marker som man måste lägga, annars hade man kunnat sitta och vänta på en monsterhand. Stora är alltid dubbelt så mycket som lilla. Sedan delas två kort ut till alla med ansiktet neråt. Här börjar satsningsrundan, då utgår man bara ifrån dom två kort man har på handen.

Ens alternativ här är följande:

Folda/kasta: Lägga sin hand, detta är dock onödigt att göra om ingen satsar före dig. Då kan man istället:
Checka: Låta spelet fortlöpa utan att satsa något
Betta/Satsa: Att satsa. Man måste satsa minst det som den stora mörkern var, det vill säga 2 i det här fallet.
Calla/Syna: Att lägga in det som den tidigare än dig har bettat. Om ingen har bettat så kan du inte syna. Då kan du bara checka eller betta.
Raisa/höja: Att lägga minst dubbelt så många marker som någon har bettat tidigare än dig.

Det finns inte så många bra videoguider till hur texas hold’em fungerar. Men den här är en helt okej:

Händer:

Det sämsta du kan få är … ingenting! Då gäller det dock att ha så högt kort som möjligt. Ess är ett högt kort. Oddsen för detta är jämnt upp

Sedan kommer par. Oddsen för par är 5/2

Tvåpar kommer sen. Oddsen är 21/1

Triss kommer sen. Tre kort av samma typ. Oddsen är 48/1

Sen kommer stege. Fem kort i samma följd, men i olika valörer. 5,6,7,8,9 är en helt okej stege. 10, kneckt, dam, kung och ess är den högsta och bästa. Oddsen är 250/1

Sen kommer färg. Eller flush, som det heter på engelska. Fem kort i samma valör i vilken ordning som helst. 5, 2 ,kung, 8, kneckt i spader till exempel. Finns det fyra spader bland dom öppna korten krävs det bara att du själv har en spader att få färg. Ju högre kort, desto större chans att du vinner. Oddsen för färg är 510/1.

Kåk kommer sen. Eller full house. En triss och ett par på samma gång. Oddsen är 700/1.

Sen kommer fyrtal. Hela gänget i samma båt. Svåruppnådd hand. Oddsen är nämligen 4 200/1.

Bäst är dock färgstege. Fem kort i samma valör som följer efter varandra. Oddsen för detta är 72 200/1. Den högsta stegen kallas i vanliga fall för en royal flush. Undertecknad har fått denna hand tre gånger i sitt korta liv. Oddsen är 650 000/1, ändå ser man den på film hela tiden.

Delad pott:

Om du och din motståndare råkar få par i ess samtidigt så kan delad pott vara aktuellt. Men främst spanar man in kicker-kortet, det vill säga det andra kortet du har på handen. Om du råkar ha ett högre kicker-kort än din motståndare och de som finns på bordet så vinner du. Annars kanske ni får dela potten och hur kul är det? All this suffering, and for what?

Men det är fem kort som är aktuella. Så om ni råkar ha exakt samma stege eller exakt samma färg så delar ni alltid potten. Five-card-hand, som jänkarna säger.

Strategi och bluffande

Nästan alla kort skall läggas egentligen. Men det är svårt att göra, eftersom man vill spela och ens drömhand kan dyka upp på nästa kort. Att bluffa innebär att man satsar när man inte har något, så att personen man spelar mot ska lägga sig. Det funkar dock inte mot nybörjare, eftersom dom är så kallade calling-stations och går med på alla händer oavsett. Vänta istället tills du själv har en bra hand och visa vart skåpet ska stå.

Semi-bluffa är när man inte satsar alls, trots att man har nötterna (nötterna, det är det man kallar den bästa möjliga handen) för att ge motståndarna en falsk trygghet. ”Ah, han satsade inte, det betyder att mina par i femmor är kanoners”. Sen dör dom.

Fokus och tålamod brukar vara en bra grej, har vi hört.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: