Folk som inte känner till Tom Waits är sämre människor

Det händer ibland att man nämner Tom Waits i sociala sammanhang och blir besvarad en reaktion som går att jämföra med ett frågetecken. Om någon säger ”Vem är Tom Waits?”, så har jag det svart på vitt: Den här människan är sämre än mig.

Det är inte så att jag är ett stort fan av Tom Waits. Jag har hört ett par skivor och sett typ fem filmer han medverkat i. Jag hatar honom inte direkt heller.

Tänk er en sorts linje. Längst till vänster har vi Titanic, Celine Dion, Harry Potter, tv-serien vänner, U2 och all annan form av popkultur som nästan alla i västvärlden kan relatera till på något sätt. Även om man inte läst Harry Potter så vet man att han kan trolla. Även om man bara satt på tv4 en kväll och sett slutet på titanic så vet man hur den går till.

Längst till höger har vi ett band från Australien som i hemlighet spelar in musik i en källare, som dom via underj0rdstuber skickar till en människa som uppskattar deras musik.

Ungefär på mitten, där har vi Tom Waits. Som social figur i detta svenska samhälle så vet jag direkt vem jag har att göra med, utifrån vad dom gillar för form av popkultur. En sak jag märkt är att jag alltid har väldigt svårt för folk som gillar den här killen:

Det är inte så att folk är sämre i den meningen att dom har lägre intelligens. Jag vet en som studerar till läkare, som tycker dansband och techno är den bästa musiken som finns. I högstadiet hade jag mycket lägre betyg än den där tjejen som gillade uppitchade radiohits och tyckte Darin var ashet. I gymnasiet fick en tjej i en paralellklass MVG i alla ämnen, på samma gång som hon läste Paulo Coelho och lyssnade på poppunk.

Det är inte heller så att folk är sämre i den meningen att dom skulle ha en sämre moral. Jag vet dussintals människor med fruktansvärd popkulturssmak, som har hjärtan av guld.

Men i sociala sammanhang märks det så tydligt om någon inte nått den beryktade ”Tom Waits”-gränsen. Som empatiska människor vill man inte heller dumförklara individen genom att damedroppa namn som för individen inte ens existerar. Istället drar den här individen resten av gruppen ner i smutsen, så att man måste hålla sig till en sorts låg nivå, när det gäller att prata om saker som faktiskt är intressanta att diskutera. Istället så pratar man väder, vilket jobb man har och hur tokig den där ICA-Jerry är.

Och därför är dom lite, lite sämre.

Annonser

4 svar to “Folk som inte känner till Tom Waits är sämre människor”

 1. Tobias Says:

  Vem är Tom Waits?

 2. Viktor Says:

  Jag lyssnar flitigt på Tom Waits OCH uppskattar Wierd AL.
  Vad säger det dig?

 3. Krister Says:

  Är jag en bra människa?

 4. Anonym Says:

  hahaha

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: