Topp 10 musikalfilmer

Musikalfilm är den ultimata filmen. Jag vill påminna om att jag inte sett någon form av ”fantomen på operan” (inte heller den absurda Phantom of the paradise) och att Pink Floyd: The wall är en musikfilm, inte musikalfilm. Är vi på det klara? Okej, då kör vi.

10. The rocky horror picture show

Kanske är det Tim Curry som transvestit. Kanske är det hela den kultur som bildats kring den här filmen, att den fortfarande går på bio lite här och var och att besökarna klär ut sig till karaktärer, ropar svar på frågor och lägger tidningar på huvudet när det regnar. Eller kanske är det frasen ”i’m just a sweet transvestite, from transexual transylvania” som gör den här filmen så otroligt härlig.

Bästa sångnummer: Sweet transvestite.

9. Cannibal: The musical

Skapad av Matt Stone & Trey Parker, innan dom gjorde sin kommersiella hitfilm Baseketball. Eller det dom kanske är mest kända för; South park.

Men precis som i South Park parodiseras och hånas all form av amerikansk kultur och vissa karaktärer blir galna och sjunger om att bygga snömän:

Sometimes, the world is black.
And tears run from your eyes.
And maybe we’ll all get really sick.
And maybe we’ll all die.
So…

Let’s build a snowman!
We can make him our best friend.
We can name him Tom or we can name him George!
We can make him tall, or we can make him not so tall.
Snowman!

En sevärd film.

Bästa sångnummer: Let’s build a snowman

8. Singin’ in the rain

Mest känd för… Ja, ni vet. Men den innehåller en hel annat skönt. Ganska psykedelisk i vissa bitar också.

Bästa sångnummer: I’m singin’ in the rain.

7. The nightmare before christmas

Kanske mest känd för att man både kan se den på halloween och julafton. Tokigt. Musiken i filmen är gjord av allas vår Danny Elfman, som också gör rösten till huvudkaraktären Jack. Danny Elfman har annars gjort intromusiken till Simpsons och en massa annat gött.

Bästa sångnummer: Sally’s song.

6. Trollkarlen från Oz

Det är ganska sjukt att barn kan se den här filmen idag och bli underhållna (den är gjord på 30-talet). Dom följer gula vägar och i slutet säger Dorothy att hon diggar alla sina följeslagare väldigt mycket, men det är fågelskrämman hon kommer sakna allra mest. Family guy skämtade gott om detta och det ser ni här (ursäkta den dåliga kvalitén):

Bästa sångnummer: Somewhere over the rainbow (se även när salad fingers sjunger den).

5. Lejonkungen

Den bästa disneyfilmen och med den bästa musiken. Enligt mig då.

Bästa sångnummer: The circle of life

4. Chitty chitty bang bang

En musikal som tyvärr inte alls fått samma break i Sverige, som den fått i USA. Historien om familjen med den flygande bilen och deras äventyr är riktigt skön, faktiskt. Återigen en referens till family guy: Två sångnummer kommer från den här musikalen. Den ena är när James Woods gästar och Peter sjunger ”someone to care for, to be there for, i have James Woods!” istället för ”you two!”, vilket referar till uppfinnarpappans barn i musikalen. Den andra är ”bag of weed”, från den säsong som just nu visas på tv6.

Bästa sångnummer: Me ol’ bam-boo

3. Cabaret

Willkommen, bienevue, Welcoooome, inleds det här spektaklet med. Med ett flertal kända sångnummer, Liza Minelli, nazister, 8 oscars i ryggen och lite bögeri, så hamnar den här självklart så här högt upp på listan.

Bästa sångnummer: Mein herr

2. Spelman på taket

Hela historien är fantastisk och likaså sångnumrena och allt annat.

Bästa sångnummer: If i were a rich man


1. South park: bigger, longer and uncut

Just det.

Jag har sett den här filmen ett dussintals gånger. Jag har gråtit till scenen när Kenny åker tillbaka till helvetet. En av mina största drömmar är att sätta upp den här som riktig musikal på en stor operascen.

Den här filmen är den perfekta musikalen. Den innehåller alla former av filosofiska funderingar man någonsin undrat över. Den är satir. Den är genialisk. Låtarna är underbara, både musikalist sett och textmässigt. Dessutom är den helt jävla hysteriskt rolig.

Varenda låt i filmen har blivit kult och som helhet är det ännu bättre. Dom fantastiska disneyreferenserna i öppningslåten. Är det inte ganska fantastiskt också att Robin Williams sjöng ”blame Canada” på oscarsgalan det året? Eller att ”It’s easy m’kay” och ”unclefucker” refererades till och skämtades om hela min högstadietid.

Bästa sångnumret: Lés miserables-inspirerade mash-upen av alla låtar.

Annonser

Ett svar to “Topp 10 musikalfilmer”

  1. J H Pollack Says:

    Du är i behov av att se ”Pennies from Heaven” från 1981 och sedan modifiera din lista. Ett smakprov: http://www.youtube.com/watch?v=36JEg_nSb6E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: