Topp 10 coverlåtar

10. Beck – True love will find you in the end

Originalet av Daniel Johnston är givetvis före med hästlängder. Men det är något med Daniels röst och ljudkvaliten på hans låtar som gör att vissa inte tål honom. Bob Dylan är ungefär på samma spår. Ingen förnekar dock att deras texter och låtar är genialiska. Den här tolkningen gör sig helt enkelt bättre för en större publik. Den har trots allt varit med i den amerikanska tv-serien O.C. vilket säger en hel del.

9. bob hund – jag tror jag är kär

Jag funderade lite på om jag skulle ta med den här eller någon av bob hunds andra fantastiska coverlåtar, såsom ”ett fall och en lösning” och ”den lilla planeten”. Jag kom dock fram till att den här är bäst som cover, när dom andra låtarna är bättre som egna låtar i sig. Att originalet gjordes av en av världens bästa band, the velvet underground, gör inte saken sämre.

8. Reel big fish – Take on me

Denna amerikanska skatappning av den norska 80-talshiten ”take on me” är sjukt party.

7. Scissor sisters – Comfortably numb

Inser att det blir många av mina favoritband inblandade i den här listan, men så får det väl vara. Inget kan slå pink floyd, men det är inte riktigt målet här heller (är det någonsin det i coverlåtar?). Den här kör istället på en helt ny sorts platform. Det enda som finns kvar från originalet är själva låtupplägget och texten.

6. Harry Nilsson – Everybody’s talking

Det roliga med den här låten är att alla tror att den är originalet, bara för att ingen känner till originalet. Men jo, denna kultfilmslåt är faktiskt en cover. En bra sådan.

5. Filip & Fredrik – En riktig vän

En underbar tolkning av den där låten vi alla hört i filmen juno.

4. Jimi Hendrix – all along the watchtower

Tog ungefär ett år att spela in. Hur nya gitarrspår spelades in gång på gång och hur perfektionistisk Jimi Hendrix var för att få till rätt sound i låten, det är en ganska otrolig story. Resultatmässigt har låten exempelvis tilldelats plats 5 i ”guitar worlds” bästa gitarrsolon.

3. The residents – viva las vegas (finns varken på spotify eller youtube, tyvärr)

En sjukt bisarr tolkning av Elvis Presley’s gamla dänga. Men otroligt härlig.

2. Red house painters – Silly love songs

Dom har helt skurit bort det gulliga som Paul Mccartney försökte få fram genom den här låten och har gjort den till en ångestfylld och fantastisk vacker tolkning.

1. Judas Priest – diamonds and rust

Långt innan breaking the law, painkiller och jorden-runt-turnéer fick bandet Judas Priest för sig att göra en cover på en Joan Baez-låt. Detta var när Judas Priest fortfarande körde på ett ganska progressivt spår och precis bytt sångare till Rob Halford. Låten kom dock inte med på debutskivan rocka rolla allra först, utan dök först upp två album senare, men finns även i den nysläppta versionen av debutskivan där låten är i sitt ”original”.

jufas

Ibland spelar Judas Priest den här låten live ännu idag och då mer som Joan Baez spelade den, än det sättet som deras versionen ursprungligen hade spelats in.

Annonser

5 svar to “Topp 10 coverlåtar”

 1. Linn Jerlehag Says:

  GO joan!!

 2. hanna rozijan Says:

  bubblare: Of Montreal – Jimmy: http://open.spotify.com/track/0OwPRsZSTOVzo1vBsI6LWA

 3. hellofellowamerican Says:

  Har haft en diskussion med vänner om detta. Vi kom fram till att Eva Cassidy – Fields of Gold, War – Paint It Black, Johnny Cash – Hurt, Gary Jules – Mad World, Cornelis Vreeswijk – Rätten till ett eget liv, José González – Heartbeats, The Clash – I Fought The Law, Nancy Sinatra – Bang Bang (My Baby Shot Me Down) och den lilla planeten som du nämner var bland dom främsta. Den bästa på din lista var helt klart Fredrik och Filip!

 4. Ludvig Says:

  Är inte Becks cover på The Corgis ”Everybody’s gotta learn sometime” snäppet vassare?

  • socialasituationer Says:

   Nja. Skulle vilja påstå att dom är ungefär lika vassa. Fast ”true love will find you in the end” vinner på att originalartisten är så pass intressant att jag skrev flera rader om’ett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: